21-susnikovi-dnevi

Organizator

Kulturno društvo
"MOHORJAN", Prevalje

Na Fari 44
2391 Prevalje

GSM: 031 686 191 (Boštjan)
MAIL: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kulturno društvo »MOHORJAN« je bilo ustanovljeno 24. 9. 1997 leta. Je eno izmed številnih kulturnih društev v Občini Prevalje. Letos  praznujemo  petnajsto obletnico delovanja.

Poudarek dejavnosti društva je na glasbenem in založniškem področju. Trije pevski zbori in letos že dvaindvajseta koncertna sezona, petnajsti Sušnikovi dnevi, četrti zborovski festival dajejo močan kulturni utrip društvu in kraju.

Koroški APZ Mohorjan sodi med najboljše zbore v regiji, letošnje srebrno odličje z Naše pesmi v Mariboru in zlato odličje z mednarodnega tekmovanja v Bratislavi so sadovi zagnanega dela pevcev  in njihove vodje Helene Buhvald Gorenšek.

Vsa leta se povezujemo z društvi v kraju, posebno pozornost pa dajemo sodelovanju z zamejsko Koroško. Še posebej dobro sodelujemo s Krščansko kulturno zvezo, s Slovenskim narodopisnim inštitutom Urban Jarnik  in z Mohorjevo družbo v Celovcu.

Pevci in instrumentalisti se lotevajo številnih projektov kot so kantate, oratoriji, krstne izvedbe skladb, mohorjani smo tudi naročniki mnogih glasbenih del na Sušnikova, Slomškova besedila in na teme ziljskih ljudskih pesmi. Slovensko zborovsko zakladnico smo  obogatili kar z več kot petdesetimi zborovskimi skladbami slovenskih skladateljev, z dvema kantatama in z instrumentalnimi deli. 

Širok je mohorjanov krog sodelovanja z zbori, orkestri, solisti, ki že dolga leta prihajajo na Prevalje. V minulih letih smo priredili nad dve sto petdeset koncertov naših najboljših orkestrov, komornih sestavov, zborov in solistov.

Skozi vsa leta delovanja društva izdajamo knjige, do sedaj že 40 naslovov in vrsto drugih tiskov. Z literarnimi, znanstvenimi in drugimi  poljudnimi deli domačih avtorjev smo posredovali bralcem pisano besedo naših domačih ustvarjalcev: dr. Franca, Toneta in dr. Janka Sušnika, Ožbeja in Stanka Lodranta, dr. Metoda Milača, akademika in skladatelja Lojzeta Lebiča, Luke Kramolca, Franja Goloba, dr. Alojza Kuharja in drugih. 

Z založniško dejavnostjo ohranjamo spomin na Mohorjevo družbo, ki je leta 1919 pribežala kot begunka iz Celovca na Prevalje, delovala tukaj osem let in natisnila okoli dva milijona knjig nato pa leta 1927 odšla v Celje.

Delujemo tudi na likovnem področju: priredili smo dve slikarski koloniji in vrsto odmevnih razstav. Mohorjani smo bili tudi pobudniki za ureditev Spominskega parka uglednih kulturnikov naše občine,  za ustanovitev SLOVENSKE PEVSKE ZNAČKE – pri nas  Kramolčeve in Slomškove,  sestre na Prevaljah rojene BRALNE ZNAČKE. Projekt se že lepo razvija in zanimanje zanj je vse večje, tudi po drugih krajih Slovenije. 

Za mohorjane in naše simpatizerje prirejamo izlete, romanja in  predavanja in jih s tem bogatimo z novimi spoznanji in vedenji. V letošnjem Slomškovem letu smo priredili pohod po Slomškovi romarski poti skozi Prevalje, na Brinjevi gori pa smo postavili Slomškov križ.

 

Boštjan Gorenšek
predsednik društva 

© 2018 | 21. Sušnikovi dnevi