24-susnikovi-dnevi

Organizator

Kulturno društvo
"MOHORJAN", Prevalje

Na Fari 44
2391 Prevalje
Predsednica: Zlata Lodrant

Kulturno društvo »MOHORJAN« je bilo ustanovljeno 24. 9. 1997. Je eno izmed številnih kulturnih društev v Občini Prevalje. Letos praznujemo petindvajseto obletnico delovanja.

Vsa leta se povezujemo z društvi v kraju in regiji, posebno pozornost pa dajemo sodelovanju z zamejsko Koroško. Še posebej dobro sodelujemo s Krščansko kulturno zvezo, s Slovenskim narodopisnim inštitutom Urban Jarnik in z Mohorjevo družbo v Celovcu.

Pevci in instrumentalisti se lotevajo številnih projektov kot so kantate, oratoriji, krstne izvedbe skladb, Mohorjani smo tudi naročniki mnogih glasbenih del na Sušnikova, Slomškova besedila in na teme ziljskih ljudskih pesmi. Slovensko zborovsko zakladnico smo obogatili kar z več kot petdesetimi zborovskimi skladbami slovenskih skladateljev, z dvema kantatama in z instrumentalnimi deli. 

Širok je mohorjanov krog sodelovanja z zbori, orkestri, solisti, ki že dolga leta prihajajo na Prevalje. V minulih letih smo priredili nad šesto prireditev, od tega nad tristo koncertov naših najboljših orkestrov, komornih sestavov, zborov in solistov.

Skozi vsa leta delovanja društva izdajamo knjige, do sedaj že več kot osemdeset naslovov in vrsto drugih tiskov. Z literarnimi, znanstvenimi in drugimi poljudnimi deli domačih avtorjev smo posredovali bralcem pisano besedo naših domačih ustvarjalcev: dr. Franca, Toneta in dr. Janka Sušnika, Ožbeja in Stanka Lodranta, dr. Metoda Milača, akademika in skladatelja Lojzeta Lebiča, Luke Kramolca, Franja Goloba, dr. Alojza Kuharja in drugih. 

Z založniško dejavnostjo ohranjamo spomin na Mohorjevo družbo, ki je leta 1919 pribežala kot begunka iz Celovca na Prevalje, delovala tukaj osem let in natisnila okoli dva milijona knjig, nato pa leta 1927 odšla v Celje. V letošnjem letu smo tako pripravili sklop prireditev s katerimi obeležujemo stoto obletnico prihoda Mohorjeve na Prevalje.

Delujemo tudi na likovnem področju: priredili smo tri slikarske kolonije in vrsto odmevnih razstav. Mohorjani smo bili tudi pobudniki za ureditev Spominskega parka uglednih kulturnikov naše občine, za ustanovitev SLOVENSKE PEVSKE ZNAČKE – pri nas Kramolčeve in Slomškove, sestre na Prevaljah rojene BRALNE ZNAČKE. Projekt se že lepo razvija in zanimanje zanj je vse večje, tudi po drugih krajih Slovenije. 

Za mohorjane in naše simpatizerje prirejamo izlete, romanja in predavanja in jih s tem bogatimo z novimi spoznanji in vedenji.

Naše poslanstvo v prihodnje vidimo v ohranjanju kulturnega izročila, medgeneracijskem sodelovanju, podpori mladim pri razvijanju njihovih talentov v okviru kvalitetnega preživljanja prostega časa in kulturni vzgoji mladega poslušalstva.

 

Vaši Mohorjani

© 2022 | 24. Sušnikovi dnevi