22-susnikovi-dnevi

JUBILEJI nas navadno napeljujejo k temu, da povzemamo preteklost in oblikujemo načrte za prihodnost.

V letošnjem letu na Prevaljah obeležujemo 200-letnico šolstva, 100-letnico prihoda Mohorjeve na Prevalje in se pridružujemo praznovanju 85-letnice častnega občana skladatelja akademika Lojzeta Lebiča.

Vsi trije jubileji nas opozarjajo na to, da je pot že dolgo začrtana, le nadaljevati jo je treba. Na žalost nikoli ne bomo prekosili Mohorjeve, ki je v letih delovanja na Prevaljah bralstvu natisnila 2 milijona knjig, verjamemo pa, da bo vsaka naša še tako skromna izdaja ohranjala njeno kulturno in širše družbeno poslanstvo.

Z Lebičevo mojstrovino FAUVEL’86 v izvedbi APZ Tone Tomšič smo se poklonili avtorju in ob njegovem jubileju s pomočjo Ministrstva za kulturo, Slovenske matice, KKZ in Občine Prevalje izdali komplet zgoščenk  Lojze Lebič: Antologija, v katerem so združena njegova najboljša orkestralna, komorna in zborovska dela, praznovanje pa bomo zaokrožili s koncertom Zbora slovenske filharmonije.

V prihajajočem letu mohorjani obeležujemo 30-letnico Glasbenega abonmaja na Prevaljah. Kljub omejenim finančnim sredstvom vztrajamo pri programu, ki odstopa od povprečja. Če povzamem besede letošnjega slavljenca Lojzeta Lebiča: čeprav obstaja neskončno glasb, sta v glavnem dve vrsti –  potrošna, ki nas spremlja, ki ni za poslušanje, ki je zato, da preslišimo, da zapolni tišino, ki se je bojimo  – in umetniška, ki je ne poslušamo ves čas, ampak se zanjo odločimo: danes grem na koncert in se posvetim in si s tem omogočim vstop v nek svoj, čudežni svet. In zato vztrajamo. Še več naporov bomo vlagali v vzgojo mladega poslušalstva in se trudili, da bomo vsem nam in vam, našim zvestim poslušalcem, omogočali vstop v čudežni svet umetnosti, kjer bomo morda skupaj zaslišali tišino, ki jo vsi potrebujemo.

Vljudno vabljeni k obisku prireditev.

 

Zlata Lodrant
Predsednica KD Mohorjan

© 2019 | 22. Sušnikovi dnevi